JustFire

Skip to Main Content »

 

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Veelgestelde vragen buizen / Bevestiging

Kan ik de pellet kachel met een muurdoorvoer aansluiten?

De regelgeving in Nederland is nog niet zover dat men pellet kachels op een andere manier waardeert dan hout gestookte kachels. Hierdoor zal de situatie ontstaan dat overheden vasthouden aan het bouwbesluit van 2012. Hierin is vastgelegd dat een muurdoorvoer niet is toegestaan mits men voldoet aan de verdunningsfactor vastgelegd in een omrekeningstabel 3.50 en 3.51 in het bouwbesluit 2012

Daar komt bij dat een afvoer van rookgas minimaal 1.5 meter van de erfafscheiding moet staan en 2,5 meter van een openslaande raam of deur. Wij adviseren U graag op een juiste en correcte manier.

Onze lever/installatie-voorwaarde zijn duidelijk en stellen dat een gedegen onderzoek nodig is om het zo te laten uitvoeren. Schriftelijk kunnen we dan onze bevindingen aan U melden. Bij geen onderzoek kan men achteraf ook geen rechten ontlenen. U blijft altijd zelf verantwoordelijk voor uw eigen installatie. Een muurdoorvoer direct achter de haard naar buiten is NOOIT toegestaan.

Vraag advies aan onze specialisten die u zeker een gedegen en goede uitleg kunnen geven van de regelgeving die er geld in Nederland. info@justfire.nl

Moet ik met de buis altijd omhoog vanwege de trek?

Ja, Pellethaarden werken met een uitgaande ventilator die de rook naar buiten duwt door het kanaal. Om geen tegendruk van wind van buiten te krijgen dient het rookkanaal altijd minimaal 2 meter omhoog achter de haard zijn aangelegd. Een directe uitgang achter de haard is niet toegstaan.

Kan de pellet kachel aangesloten worden op een bestaand rookkanaal?

Uw pellet kachel kan eenvoudig op een bestaand rookgaskanaal aangesloten worden. Hebt u in de muur of in het plafond een rookgasafvoer dan kun je deze op twee manieren aansluiten. Ten eerste d.m.v. een verloop van bijvoorbeeld 150 naar 80. Of men laat de buis van 80 in het gat vallen en werkt dit verder af met een rozet of afdekplaat.

Moet ik altijd dubbelwandige buizen gebruiken?

JustFire adviseert vanaf zomer 2019 alleen maar dubbelwandig te gebruiken, bij alle afvoeren. Enkelwandig zou kunnen in huis maar kan zorgen voor condensvorming.

Buiten word vaak dubbelwandig gebruikt om o.a. condensvorming tegen te gaan. De rookgastemperatuur van een pelletkachel is een paar honderd graden kouder dan een traditionele houtkachel waardoor sneller condens ontstaat door de koude buitenlucht.

Als de pijp buiten enkelwandig is aangelegd bestaat de kans dat de rookgassen niet snel naar boven kunnen. Dit omdat een rookgas kanaal alleen maar trekt als er warmte door heen gaat. In dit geval koelt de buis de warme lucht te snel af waardoor de lucht blijft steken of gaat zakken in het kanaal. Vandaar dat we uitsluitend dubbelwandig adviseren.

Justfire Nederland verkoopt enkelwandige rookgaskanalen en dubbelwandige rookgaskanalen.

Mocht u twijfelen laat u adviseren in een van onze showrooms. 

Wat is de temperatuur in de buis van een pellet kachel?

Een pellet kachel produceert bij normaal gebruik een temperatuur van ongeveer 80-120 graden in de buis. Ter info: open haarden en gashaarden produceren daar een warmte van boven de 250 graden.

Zijn JustFire buizen CE gekeurd?

Alle buizen zijn Ce gekeurd en voldoen aan de eisen zoals gesteld door de overheid.

De rubber verschuift in de buis.

Tussen iedere verbinding van twee buizen/bochten zit een rubber. Deze rubber moet recht blijven en mag zeker niet dubbel komen te zitten. Als deze rubber loslaat van de buis: doe dan een paar druppels secondelijm in de buis en plak de rubber vast. Vervolgens veel vet erop en draaiend de buizen in elkaar zetten.

Vervalt de garantie als ik het zelf aansluit?

Nee dan vervalt de garantie op de haard zeker niet. Let wel op dat U zich houdt aan de voorschriften. Advies kun je altijd krijgen bij de afdeling service.

 Terug naar de Veelgestelde vragen.