Pelletketel & warmtepomp, hoe duurzaam is het eigenlijk?

Pelletketel & warmtepomp, hoe duurzaam is het eigenlijk?
Goede isolatiewaardes, lage temperatuur afgiftesystemen, energieverbruik verlagen. Ongeacht voor welk alternatief je gaat, het is ontzettend belangrijk. Voor de portomonnee, maar ook voor het milieu. Daarbij moet ik opmerken dat met name de warmtepomp (technologie van nu) pas goed functioneert als de isolatiewaardes van het pand conform nieuwbouw zijn. Daarnaast heeft de warmtepomp het op koude dagen moeilijk om hogere temperaturen op te wekken en is het dus nodig om over te stappen op lage temperatuur verwarming. De warmtepomp is dus met name geschikt voor nieuwbouw. Juist bij bestaande bouw is vaak nog sprake van traditionele radiatoren die op hoge temperaturen (70 graden) werken en zijn de isolatiewaardes matig. De pelletketel (ook wel biomassaketel) is in staat op hoge temperaturen te leveren waardoor het een geschikte oplossing is voor de renovatietak. Voorstander van warmtepomp of juist de pelletketel? Wist je dat het altijd belangrijk is om je duurzame installatie op maat te laten dimensioneren en ontwerpen. Zo voorkom je dat je in de winter in de koud zit en je geniet van het hoogste comfort.

Om je een beetje te helpen heb ik een keuzematrix bijgevoegd (bron: Technea Duurzaam)


Keuzematrix Warmtepomp of pelletketel

Waarom is een pelletketel een goed alternatief voor de warmtepomp?
Je hebt diverse warmtepompen zoals bron-water, water-water of lucht. Om warmte te produceren gebruikt het systeem vrij veel stroom. Door het plaatsen van veel zonnepanelen kun je dat middels de salderings regeling opvangen. Wees je wel bewust dat de warmtepomp juist in de winter veel stroom verbruikt, een periode wanneer panelen weinig opwekken. Kies dus altijd voor groene stroom anders komt de stroom alsnog bij de kolencentrale vandaan.Ook het duurzame karakter van de pelletketel wordt wel eens in twijfel getrokken. 'Je verbrandt toch hout en is dat niet slecht voor het milieu?'. Bij de verbranding komt inderdaad fijnstof vrij, maar ontzettend veel minder dan bij een houtkachel. Dan heb je de 'boeee-roepers' over de duurzaamheid van houtpellets. Echter als je kiest voor a-kwaliteit houtpellets met de vereiste keurmerken (gesteld door de overheid) dan ben je ervan verzekerd dat de houtpellets 100% CO2 neutraal zijn en er geen bossen voor worden gekapt. De term 100% CO2 neutraal gebruiken we omdat er geen extra CO2 vrij komt bij de verbranden. De houtpellets zijn namelijk gemaakt van restmateriaal uit de houtverwerkingsindustrie en stoten bij verrotting ook het deel CO2 uit. Sterker nog, bij het verrotten komt er zelfs methaan (3x schadelijker) vrij. Ik noem 'geen extra CO2 vrij' omdat een boom tijdens zijn leven veel CO2 uit de atmosfeer haalt. Van die CO2 maakt de boom zuurstof en de CO2 wordt opgeslagen in het hout. Door alleen restmateriaal te gebruiken, de rest is voor meubels en huizenbouw, komt alleen dat kleine deel CO2 vrij. Iets wat ook gebeurt als je niks doet met het restmateriaal.

Prijs pelletketel
Je hebt een pelletkachel en je hebt een pelletketel, een wereld van verschil. De onderlinge prijzen zijn dus niet te vergelijken. Waar je een knappe pelletkachel voor € 800-3000 koopt, is dit bij een kwalitatieve pelletketel cv-installatie al snel € 3000 tot € 15.000. Hierbij is wel op te merken dat op een pelletkachel 500.00 euro subsidie gemiddeld zit, op een cv moederhaard 1400.00 euro en een biomassa installatie tussen de 2500-4000 euro subsidie zit.

Het prijsverschil is ook wel verklaarbaar. Met een pelletkachel verwarm je 1 ruimte door er warme lucht in te blazen. Een pelletketel, vervanger van de cv-ketel, verzorgt het warme water voor de douche en radiatoren / vloerverwarming. Een pelletketel-installatie vraagt bovendien om meer installatiewerk en bijv. een buffervat.

Hoe werkt een pelletketel?
Een pelletketel (biomassaketel) heeft een interne (of externe) silo met daarin houtpellets. Daarnaast bevat de ketel een vijzel en branderpot. De vijzel (wormschroef) voedt de brander met houtpellets waardoor hitte ontstaat. 

Het verbrandingsprincipe werkt als volgt: • de pelletketel zuigt lucht aan uit de ruimte waar hij in staat

 • die lucht wordt door een gloeispiraal geblazen
 • 
de kurkdroge houtpellet die in de branderpot valt ontbrandt door die hete lucht
 • 
in dezelfde ruimte als de branderpot bevindt zich een warmtewisselaar met water
 • 
het hete water stroomt vervolgens naar een buffervat (staat los van de ketel)

 • met het warme water (geen tapwater) wordt de verwarming gevoegd

 • wil je ook duurzaam warm tapwater? Dan heb je een gelaagd buffervat met 2 wisselaars nodig

 • door de 2de wisselaar in het buffervat stroomt sanitair water wat door het water in het vat wordt opgewarmd

 


Het vullen van een pelletketel
In tegenstelling tot een gasgestookte cv-ketel, vraagt een pelletketel wat meer inspanning. De ketel moet immers gevoed worden met houtpellets. Afhankelijk van de capaciteit moet je gemiddeld 1x per 2 weken bijvullen. Voor minder omkijken kun je ook een extra houtpellet silo toevoegen.

Voordelen & Nadelen Pelletketel

 • Gemiddelde investering als de warmtepomp
 • Bewezen technologie in landen als Italie, Duitsland en Frankrijk
 • Vraagt weinig onderhoud & geen geluidsoverlast buren
 • Te combineren met hoge temperatuur verwarming (radiatoren)
 • Lage temperatuur verwarming niet noodzakelijk
 • Je moet houtpellets kopen (50% goedkoper dan gas)
 • Duurdere investering dan een gasgestookte cv-ketel
 • Veel ruimte nodig voor ketel & buffervat


Afmetingen pelletketel
De pelletkachel cv is een stuk groter dan het kleinere broertje, de pelletkachel. Ook wel logisch omdat de intern silo een stuk groter is en de installatie heeft een heel ander doel. Bovendien zet je de ketel niet in de woonkamer, maar in een goed geventileerde stookruimte (bijkeuken, garage).

Houtpellets, de brandstof van de toekomst

 • Pellets zijn 100% natuurlijk en CO2 neutraal

 • Goede pellets voldoen aan het DIN norm

 • Pellets hebben een zeer laag vochtgehalte

 • Pellets nemen drie keer minder volume in dan houtblokken
Belangrijkste kenmerken van verwarmen op houtpellets zijn:

 • 
Behoorlijke besparing op de energierekening

 • Overheden bereiken hun CO2 doelstellingen en stimuleren dit onder andere met fiscale voordelen

 • Onafhankelijkheid van energiemaatschappijen

 • Een interessante manier om de maatschappelijke verantwoord te verwarmen


JustFire Nederland kan U van alle informatie voorzien om uw huis Co2 neutraal te verwarmen en sanitair water te hebben. Vraag info via info@justfire.com