JustFire

Skip to Main Content »

 

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Waar moet ik op letten bij de eerste opstart?

Pak de haard uit de doos en sluit alle kabels aan. Controleer als eerste op het display de FTF stand.
Deze kun je vinden door het sleuteltje ingedrukt te houden, totdat er een piep volgt en hij op P1 staat. Vervolgens kunt je met het duimpje door het menu drukken totdat je FTF ziet staan. Deze stand mag nooit hoger staan dan 75, en nooit lager dan 40. Verander hier niks aan als hij tussen deze waarde staat.Twijfel je of staat hij te hoog, dan altijd eerst de service afdeling van Justfire bellen. 077-2030010 optie 3.

Het bakje mag tot de helft volgegooid worden. Gooit de haard hem voller als de helft, dan de deur opentrekken en het bakje eruit halen. Niet laten opstarten !!


Tijdens de opstart zal er wat rookontwikkeling zijn in de haard, snel gevolgd door de eerste vlam. Dan is de opstart succesvol en kunt U genieten van de haard.

Opstart van de kachel

Begin rustig met stoken, zet de temperatuur laag zodat de haard in de lage ventilatiestand staat. Kijk wat de temperatuur in de kamer doet. Gaat deze niet of langzaam omhoog, dan kun je de haard lang aan laten staan. Dit zal afhankelijk zijn van de periode van het jaar. Is het buiten warmer dan zal de haard minder aan hoeven. Is het kouder dan zul je hem langer aan laten staan.

Maak nooit de fout door de ruimtetemperatuur op bijv. 22 graden te zetten als dit de temperatuur is die je ook wil bereiken. Want dan zal het zeer snel 23, 24 of 25 graden worden. Doordat de haard in de laagste ventilatorstand springt, blijft hij verwarmen. Dus loopt de temperatuur op.

Als je het 22 graden in huis wil hebben en je komt ‘s morgens beneden als het 16 graden is. Zet dan de temperatuur van de haard op 19/20 dan gaat hij even hard blazen totdat hij de 20 graden heeft bereikt. Daarna zal hij weer in de lage ventilatorstand springen en wordt het rustig 21 a 22 graden. Als je de haard daarna aan laat, zal het ook 23, 24, 25 of  26 graden worden.

Het is dus zaak om de haard, als het warm genoeg is, laag of UIT te zetten. Een pelletkachel kan niet koelen: dus hij kan het nooit kouder maken!

Wat is de FTF stand?

FTF betekent First Time Feeding. Dit geeft aan wat de hoeveelheid is van korrels die de haard gooit met het opstarten en ook tijdens het branden. Verander deze stand nooit zonder advies van een monteur van JustFire.

Sinds 01.01.2019 kunnen klanten deze stand niet meer vinden in het steeksleutel menu ! Dit is voorbehouden voor monteurs van JustFire

Controleer voor gebruik de FTF-stand (BELANGRIJK)

Check altijd voor installatie van uw haard de FTF-stand. Als deze te hoog staat dan start de haard niet goed op. Druk op sleutel – ga met Duimpje door totdat je FTF ziet staan. Zet deze (afhankelijk van apparaat) op 60-85. Doe dit altijd als eerste !!

Wat Betekent Eco-1?

Eco-1. De haard springt uit als die de ingestelde temperatuur bereikt heeft in de kamer. Als de temperatuur drie graden gezakt is, springt hij automatisch weer aan. Groot nadeel is dat bij het uitspringen (als hij de kamertemperatuur heeft bereikt) de kachel zichzelf gaat koelen totdat deze intern een minimale temp bereikt heeft. (Veiligheidsproces) Dit proces duurt ongeveer 15-20 min. Waarbij de kachel de ventilators vol laat draaien. Bij het opstarten doorloopt hij ook weer een standaard proces. Veel klanten ervaren dit als storend en lawaaierig. Aan te bevelen in bijvoorbeeld een ruimte waar u niet altijd bent om de temp. constant te laten zijn met behulp van de Eco-2 stand. 

Wat betekent Eco-2?

Eco-2. (staat standaard geprogrammeerd) Deze stand wordt ook door ons geadviseerd. Bij deze stand zou men in het begin de kachel op 15 graden kunnen zetten. Hierdoor blaast hij het stilst en geeft hij geleidelijk warmte af aan de ruimte. Men zal dan even in de gaten moeten houden hoe snel de temperatuur oploopt.

Mocht het na verloop van tijd te warm worden in huis, dan moet men de haard d.m.v. het kloksysteem uit laten gaan. Voordeel is dat dit gedaan kan worden op tijden dat het uitkomt zodat men geen last heeft van de ventilatoren. Bijvoorbeeld de haard om 08.00-12.00 uur aan laten springen en dan tegen de avond weer van 19.00-22.00 uur. De ideale stand is per huis verschillend.

De haard slaat na 10-15 minuten uit zich zelf af

Hoogstwaarschijnlijk staat een instelling verkeerd waardoor de haard te weinig pellets gooit. Dit kan in combinatie met een schoonmaak procedé ervoor zorgen dat de haard wordt uitgeblazen. Neem contact op met onze service afdeling service@justfire.nl om de instellingen te controleren.

De haard springt automatisch aan zonder dat we eraan zitten en klokprogramma is niet geactiveerd

De kans dat dit gebeurt is normaal heel klein en kan absoluut geen kwaad. Het probleem moet gezocht worden in de infrarood frequentie van een afstandsbediening of slimme kamerthermostaat . Deze kunnen we op het display uitzetten waardoor dit niet meer voorkomt. Stuur een mail naar service@justfire.nl en vraag een display aan zonder ir. functie.

In de kamer wordt het 26 graden en hoger

Een pelletkachel kan de temperatuur in de kamer niet omlaag krijgen. Hij kan uiteindelijk niet koelen. Als de haard in eco-2 opstart en het is 18 graden in huis, stel de temperatuur dan maximaal in op 19-20 graden. De haard springt aan in P1-stand en gaat hard blazen totdat hij 20 graden bereikt heeft. Dan springt hij in de laagste ventilatiestand. Hij blijft dan naar gelang de tijd van het jaar (warm of koud buiten /en de isolatiewaarde van uw woning) de kamer langzaam verwarmen. Hierdoor loopt de temperatuur op. 
U moet altijd handmatig de haard uitzetten of met de timer om te voorkomen dat het te warm wordt.

De haard start op maar hij ontbrandt slecht

Veel rook en wellicht een kleine knal. Ga naar instellingen en stel FTF van bijv. 85 naar 65 bij. Afhankelijk van het type haard kan de instelling afwijken.Ga hierbij nooit hoger dan 75 en nooit lager dan 45. Staat hij te hoog, dan verstikt de haard en dat kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. Staat hij te laag dan ontbrandt hij slecht of niet. Beter te laag dan te hoog is hierbij het advies. Vraag altijd afdeling onderhoud/service om advies als er twijfel is.

Ook is het mogelijk dat na lange tijd stoken +1000 uur de haard onderhoud nodig heeft. Neem hiervoor contact op met JustFire service onder service@justfire.nl

Melding ESC-3 of ESO-3?

Deze melding betekent dat de temperatuurvoeler (kabel met ronde ijzeren pin) niet is aangesloten of niet werkt. Kijk of deze aangesloten is achterop de haard bij de aan- en uit-schakelaar. Is deze goed aangesloten: stuur dan een mail naar service@justfire.nl of neem telefonisch contact op met de servicedesk.

E5 storing

Dit betekent dat er geen goed vacuüm kan worden gecreëerd in de verbrandingskamer.
Check onderin de afvoerpijp, het t-stuk regelmatig of hier water in staat, want dat kan de haard namelijk doen verstoppen. Water komt er door condensvorming in de pijp. (aan en uitzetten v.d. haard is hier debet aan ) Dit is overigens heel normaal. Heeft men hier veel last van laat dan de dop eraf en zet er een bakje onder of sluit er een slangetje op aan.

Ook is het mogelijk dat na lange tijd stoken +1000 uur de haard onderhoud nodig heeft. Neem hiervoor contact op met JustFire service onder service@justfire.nl

E2 storing. Hij gooit teveel of te weinig pellets in de haard

De vijzel zit verstopt of er zijn geen pellets meer in de bak. Check de toevoerpijp in de haard d.m.v. een stokje in de vijzel te duwen en zo eventueel pellets die dwars zitten te verwijderen. Check ook de bak regelmatig op takjes en eventueel plastic resten. Gebruik altijd geteste pellets van JustFire en zeker geen rood-bruine. Dit is hardhout en kan uw haard flink beschadigen. Gooit hij naar uw mening teveel pellets en blijft de vlam te hoog: stel dan de FTF-stand lager in. (niet lager dan 45).

Ook is het mogelijk dat na lange tijd stoken +1000 uur de haard onderhoud nodig heeft. Neem hiervoor contact op met JustFire service onder service@justfire.nl

Wat is P1, P2, P3, P4?

P1 t/m P4. Dit zijn de instellingen van de diverse programma's. Eigenlijk moet je aan deze standen niet veel wijzigen. Alleen als hij in de rustigste modus te hard blaast, kun je P4 (F) op -5 tot max. -10 zetten. P1 t/m P3 niet wijzigen. Alleen veranderen op advies van JustFire.

P6 s.v.p alleen veranderen als er tijdens de opstart veel rookontwikkeling in de haard is. De (S) stand dan op 10 zetten. Let op. Deze stand alleen op advies van de afdeling service/onderhoud wijzigen. Stuur bij enige twijfel een mail naar service@justfire.nl

P5-stand alleen veranderen als na het gebruik van de kachel in koude toestand ‘’slak’’ vormt in de branderbak. Slak lijkt op steen en slaat meestal zwart/grijs uit. Door de P5 stand te verhogen wordt met meer lucht de branderbak tijdens bedrijf gereinigd.

Als je standen om een reden wil wijzigen: stuur dan altijd even een mail aan service@justfire.nl

Rookgasafvoer is zwarte rook

De rookontwikkeling na de installatie van een nieuwe haard zal twee tot drie weken aanhouden. Dit komt vooral omdat er verf gebruikt is in de verbrandingskamer, zodat deze niet gaat roesten. Deze verf zal moeten verbranden, hierdoor heeft men in het begin wat meer zwarte rook uit de schoorsteen. Na ongeveer twee tot drie weken zul je zien dat hij veel schoner stookt (geen rookontwikkeling meer) en het venster blijft ook veel schoner.

Ook is het mogelijk dat na lange tijd stoken +1000 uur de haard onderhoud nodig heeft. Neem hiervoor contact op met JustFire service onder service@justfire.nl

Mijn venster wordt gitzwart

In het eerste begin zal dit komen omdat de verbrandingskamer geverfd is. Deze verf slaat met het branden tegen het venster. Na ongeveer twee tot drie weken zul je zien dat hij veel schoner stookt (geen rookontwikkeling meer) en het venster blijft ook veel schoner. De haard is nu schoongebrand.

Ook is het mogelijk dat na lange tijd stoken +1000 uur de haard onderhoud nodig heeft. Neem hiervoor contact op met JustFire service onder service@justfire.nl

Stank tijdens het eerste gebruik

De onaangename geur verdwijnt na een paar dagen. Dit zijn vooral pakkingen en dichtingen, die net als bij een nieuwe auto even in moeten werken. Na ongeveer twee tot drie dagen zul je waarnemen dat hij veel schoner stookt (geen rookontwikkeling meer) en het venster blijft ook veel helderder.

Mijn ventilator op P1 t/m P4 draait even hard

Dit komt dat de temperatuur lager is ingesteld dan de omgevingstemperatuur. Hierdoor zal hij altijd in de laagste stand draaien (P4).

Als u in het display P1 heeft staan en u zet de temperatuur op 30 graden dan zal de haard in de P1-stand harder blazen dan in de P2, P3 en tot slot P4-stand. Gebeurt dit niet, dan is er een fout in het systeem en moet u direct de technische dienst contacteren via service@justfire.nl. Zij kunnen dan met u de instellingen controleren.

Ik heb een hoge vlam

Een hoge vlam kan absoluut geen kwaad . De haard is gebouwd om dit eenvoudig aan te kunnen. Het is een gesloten systeem dus er kan niks gebeuren. De oorzaak is dan, dat er veel pellets in de bak zijn gevallen. Dit kan komen, omdat hij opgestart is of als de temperatuur omhoog gezet is. Bij twijfel altijd even een mail sturen naar service@justfire.nl

Na opstarten rook in de kamer

Stuur direct een mail naar service@justfire.nl. Uw haard is dan verkeerd afgesteld. Hij gooit of teveel pellets (FTF stand verlagen) of de achterste ventilator functioneert niet goed. NOOIT de stekker uit het stopcontact halen, want dan zet je alle ventilatoren uit. Druk op de knop “afsluiten” om de haard uit te zetten. Het is zaak dat de rookgasventilator altijd blijft draaien. 

Er komt rook door de buis

Tussen iedere verbinding van twee buizen/bochten zit een rubber. Deze rubber moet recht blijven en mag zeker niet dubbel komen te zitten. Hierdoor kan er rook de kamer in komen. Als deze rubber loslaat van de buis, doe dan een paar druppels secondelijm in de buis en plak de rubber vast. Vervolgens veel vet erop en draaiend de buizen in elkaar zetten.

Terug naar de Veelgestelde vragen.